\
Cik Pipi Tembam





profile chat entries credits +follow home



Cerpen | Benci Tapi Rindu.
09 July 2011@2:31 AM


Assalamualaikum :) Cerpen khas untuk korang . . Enjoy !

"Aku rinduuuuu .... Sayang kamuuuu !!! Padamu , aku chentaa , kepadaamuuu , sayanggg kamuuu....aaaaarrkkkkkk !!!! HADOIIIIIII !!!! tak jatuh tak boleh agaknya . err.... " Haaaa tuu lahhh berangan lagii ! Mama dah kata tidur basuh kaki... baca doa... Ni tak, melalak laa lagi kat karoke tu ! ' kata Puan Zarina..." "Alaaa mama , bukan selalu..." "mnjawab, menjawab !" kata mamanya ... "Dah bangun-bangun, kata nak keluar dengan Sumayyah??" "Ohh yelaa...kang lambat membebel pulak minah tuu" kata Aidil... Lantas dia bangun sambil mencapai tualanya.....
------------------------------------------------------------------------------------------------------------


'Heyyy Cinta ! heeeeeee.......'kata Aidil... 'Ohhh haiiii'.. kata Sumayyah.. Kenapa Cinta?? Sebabnya tuu adalah panggilan Aidil kepada kawan rapatnya, Sumayyah.. "Dah lama ke tunggu??" "Ermm,,taklah...Dalam sejam macam tu.. Tak lama kan??" "HAHAHA....cakap jela dah lama... suka sangat perli aku kan??" "Siapa makan gula, dialah yang terasa manisnyaa... Werkk !!!" "EHH !! sape ajar kau peribahasa tu?? Karam Singh Walia ker??" "arhh !! Sape2 laaa... Dah jom!! Dah berabad aku tunggu, macam ni kau buat aku kann??report kat mak kau!!" "Ohh okay2!! Rilekss, dah jom..." Mereka pun berlalu pergi, begitulah mereka berdua tiap2 hari... Ada sahaja gaduh2 manja dalam hidup mereka...Tapi, bila tak ada, tau pulak nak rindu...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sampai sahaja tempat yang mereka nak lepak tu, tiba-tiba..... Aidil ternampak seorang perempuan yang dikenalinya tak lama dulu... Yess! Lisa! Lalu ditegur Aidil... "Eh, Haiii ! Awak Lisa kan??" lalu Lisa menjawab.. "Yea, saya Lisa, macam mana awak boleh kenal saya ye??" "EHH, kemonlahh...ni Aidil laa.. Dulu kan kita pernah sekelas time sekola menengah.. Awak tak ingat saya ke?? Budak-budak panggil Mat Kebal..." "Ohhh Aidil ! Haaaa tau2... baru laa saya ingat.. Awak apa khabar ye?? sekarang ni buat apa??" "hehehe..saya keje kat Syarikat Guaman jee..," katanya yang cuba merendah diri.."Syarikat guaman jee??kunun-kunun nak merendah diri la tuuu..., Ehh , by the way, siapa kat sebelah tu??? Taknak kenalkan ke??,"tnya Lisa. "Ohh, ni kawan rapat saya, Sumayyah..perkenalkan..." "Haii Lisa !" kata Sumayyah cuba untuk menegur...Dalam hatinya berasa tidak tenang..Tidak seperti selalu.. "Ohh Haiii, nice to meet you! " balas Lisa.. "Okay, memandangkan I dah lambat ni, I bagi business card je..nanti kalau ada apa-apa call la okay??" tanya Lisa. "Ohh,no problemm, okay bye Lisa!" "Okay, byee !!!" Lalu mereka pun beredar masuk ke shopping complex Times Square..
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sumayyah hanya mampu memerhati gelagat Aidil. Entah kenapa dia masih lagi memikirkan kejadian tadi. Ye, kejadian yang menemukan Aidil dan Lisa, kawan sekolahnya dulu... Hatinya tiba-tiba ada perasaan yang sukar untuk diterjemahkan. Cemburu?? "Ohh tidak sama sekali!" "Ehh , kau dah kenapa tiba-tiba je nak sebut tidak sama sekali??? mimpi di siang hari ker??" tegur Aidil.. "Ermm, tak ada apa-apa laa..Eh,kau dengan Lisa tu dulu ada apa-apa ke??" tanya Sumayyah dengan perasaan ingin tahu.. "Aik?nape?kau jeles ke?" jawab Aidil.. "Takde makna aku nak jeles.." kata Sumayyah cuba menafikan perasaannya.. "Dulu aku pernah la kena kenen-kenen dengan kawan-kawan aku,tapi macam tu jela.. Takde lebih-lebih pun..kau kan makwe aku dunia akhirat.." dengan slumbernya Aidil berkata-kata.. "Haaaa???betul ke??" tanya Sumayyah.. "Ehh, betullah.." jawab Aidil.. "Bukan-bukan, maksud aku, aku makwe kau dunia akhirat??" "Err, kau ni dah sah-sah macam pembaris la. aku gurau je.."kata Aidil seperti tak bersalah... "kau ni kann...errrr!!!!" Sumayyah kelihatan marah..Lalu bangun meninggalkan Aidil.. "Wehh !! Tak habis lagi air ni!! lepak la dulu !!! " kata Aidil... "Malaslah!!" jawab Sumayyah... Aidil kelihatan bingung lalu berkata-kata di dalam hati.., (aku ni salah cakap ke??) lantas dia pergi mendapatkan Sumayyah tetapi Sumayyah hilang sekelip mata dari pandangan...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sumayyah terus masuk ke dalam biliknya sambil mengomel sendirian...Di dalam hatinya berbisik, (dia main-mainkan aku je ! tak tahu agaknya perasaan perempuan macam mana...) Tiba-tiba handphonenya berbunyi...."Ahhh ! malas aku nak angkat, aku dah tau sape dah! " "baik aku tidur.." Dia biarkan saja telefonnya berbunyi dan dia sambung membongkang setelah penat berjalan dengan teman sejati, Aidil . huh ! sounds bad... 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Sumayyah ! Tunggu ! Penat aku call kau malam tadi apsal tak jawab??" tanya Aidil kepada Sumayyah.. "Aku dah tertidur" jawab Sumayyah terpaksa berbohong... "Yelah tu, tapi aku nak tanya ni, apsal dengan semalam tu kau tiba-tiba je blah macam tu je??" "Err,..aku sakit perut! " (aduhhh, apa aku nak jawab niii, mampos !) "Kot ye pun takkan kau tinggalkan aku macam tu je?takepelah, kau dah okay kan??" "Aku okay..." jawab Sumayyah dengan tenang.. " Petang ni aku nak jumpa Lisa, saje nak lepak , kau nak join?? " "Lisa?? Ermm, takpelah kau pergilah jumpa dia... Aku ada hal dengan mak aku..." Sumayyah berbohong lagi... Hatinya berdebar2 tatkala Aidil menyatakan hasratnya itu... "Ermm okay, kau tu jaga diri baik-baik.. Aku tau kau sihat esok,..makan ubat k??" kata Aidil... "Yelah, kau tu jaga diri baik-baik..aku kan makwe kau dunia akhirat..." perli Sumayyah... "Hahahaha.... double meaning tuu !!!" usik Aidil... "Err, dah laa . Berambus cepat boleh?? Aku nak rehat,penat ni..." kata Sumayyah... "Okay..okay...apa-apa hal contact aku ok??Byee...." "Bye!" Sumayyah berkata dalam hati, ( Lisa,Lisa,Lisa, mentang-mentang dia tu cantik, aku tak cantik ) ... Sumayyah membebel lalu terus masuk ke dalam rumahnya.....


Bersambung.....